груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1908
Title: Конфліктогенність російсько-грузинських відносин в кінці ХХ-ХХІ ст.
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії»
Authors: Куріленко, А. В.
Keywords: автореферат
магістерська робота
Кафедра міжнародних відносин та зовнішньої політики
Габро Ірина Володимирівна
Грузія
Росія
конфліктогенність
гібридна війна
асиметричні відносини
Issue Date: 2021
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: Дипломна робота на здобуття освітнього ступеню «магістр». Чорноморський національний університет імені Петра Могили. Миколаїв, 2021. Відносини між Росією та Грузією характеризуються напруженістю та взаємною недовірою з моменту, коли Грузія оголосила незалежність після розпаду Радянського Союзу в 1991 році. Протягом усіх 30 років Росія застосовує комплекс інструментів тиску, щоб впливати на прийняття грузинським урядом рішень, особливо у зовнішній політиці та політиці безпеки. Ці інструменти включають в себе традиційні механізми примусу, враховуючи використання військової сили або її загрози; серед яких найяскравішим прикладом є прямий контроль Росії над двома анексованими районами Грузії - Абхазією та Південною Осетією. За допомогою своєї політики в захоплених регіонах Грузії РФ реалізує низку цілей, а саме – посилює вплив на пострадянському просторі, дестабілізує ситуацію у Грузії, ефективно контролює свої прикордонні території в регіоні, перешкоджає іншим міжнародним акторам забезпечувати свої інтереси на Південному Кавказі. Порівняно зі здатністю Росії використовувати свій військовий потенціал та фактичним контролем над Абхазією та Південною Осетією, економічний вектор у відносинах Грузії з Росією потенційно є більш важливим важелем впливу. Економіка Грузії залежить від Росії головним чином за рахунок сфери туризму, зовнішньої торгівлі та грошових переказів, що є значним викликом для економічної безпеки країни. Важливим аспектом протистояння між країнами є зусилля Росії в досягненні домінування в інформаційному просторі Грузії для створення потрібних думок як Грузії, так і в її ключових партнерах серед країн Заходу, що сприяє інтересам Росії.
Description: Куріленко А. В. Конфліктогенність російсько-грузинських відносин в кінці ХХ-ХХІ ст. : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр»: спец. 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» / А. В. Куріленко, ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2021. - 12 с.
URI: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1908
Appears in Collections:Факультет політичних наук

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Автореферат Куріленко.pdf632.25 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.