груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2142
Title: Фізіологічні механізми підвищення координаційних здібностей в умовах різних видів біоуправління
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня "магістр", спеціальність 091 «Біологія»
Authors: Блистів, О. В.
Keywords: автореферат
Берегова Т. В.
фізична реабілітація
біологія
біоуправління
біоелектрична активність
рухова координація
фізіологічні особливості
динамічна рівновага
Issue Date: 2022
Publisher: ЧНУ ім. П. Могили
Abstract: Дипломна робота на здобуття кваліфікації магістра за спеціальністю 091 «Біологія». – Чорноморський національний університет імені Петра Могили, м. Миколаїв, 2022. Магістерська робота присвячена питанню дослідження фізіологічних особливостей формування рухової координації на основі тренувань з біоуправлінням за різними параметрами. Виявлено, що тренування з БЗЗ по параметрам «прикладені зусилля в положенні пошуку динамічної рівноваги» і «становище проекції центра ваги» сприяють вдосконалення регулювання рухових дій і збереженню статичних положень, що супроводжується формуванням специфічних патернів біоелектричної активності кори головного мозку, поліпшенням м'язової координації, пропріоцептивної чутливості, м'язової пам'яті. Встановлено, що після тренувань з БЗЗ по параметру «положення проекції центра ваги» спостерігається зростання ступеня стійкості, міжм'язової координації та здатності тривалий час утримувати концентрацію в процесі збереження рівноваги за рахунок поліпшення контролю за становищем центру тиску (ЦТ). Доведено, що при тренінгу з БЗЗ по параметру «прикладені зусилля в положенні пошуку динамічної рівноваги» формується звичка збереження статичної стійкості при відверненні на виконання паралельних розумових операцій за рахунок поліпшення міжм'язової координації. Вперше показано, що характерною особливістю м'язової координації при збереженні статичної рівноваги після тренінгу з БЗЗ по параметру «положення проекції центра ваги» є одночасне включення в роботу м'язів гомілки (агоністів і антагоністів) в статичному режимі з одночасним досягненням в розглянутих м'язах пікових амплітудних значень імпульсів; тоді як після тренінгу з БЗЗ по параметру «прикладені зусилля в положенні пошуку динамічної рівноваги» зазначається включення в роботу м'язів гомілки в динамічному режимі зі зміною періодів напруги і розслаблення в м'язах-антагоністів.
Description: Блистів Орест Васильович Фізіологічні механізми підвищення координаційних здібностей в умовах різних видів біоуправління : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр» : спец. 091 «Біологія» / О. В. Блистів , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2022. - 14 с
URI: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2142
Appears in Collections:Факультет фізичного виховання та спорту

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Блистів.pdf450.3 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.