груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/3256
Title: Стратегії репрезентації жіночої суб'єктивності в прозі німецьких письменниць 1990-2000-х рр. (на матеріалі романів Г. Мюллер, М. Марон та Дж. Ерпенбек)
Other Titles: кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня «магістр» : спец. 035 «Філологія»
Authors: Федорович, А. П.
Keywords: Кафедра романо-германської філології та перекладу з німецької мови
Павлюк Х. Б.
Issue Date: Feb-2024
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: У ХХ ст. під впливом різних соціально-історичних чинників відбувається динамічна фемінізація культури, що призводить до відчутної актуалізації гендерного фактора в мистецтві в цілому, і в літературі зокрема. Потужний поштовх до осмислення внутрішнього світу жінки, її самореалізації та місця в різних буттєвих царинах, а згодом до перегляду соціокультурних уявлень про неї надали наукові відкриття та філософські ідеї, генеровані передовсім у німецькомовному культурному просторі на межі ХІХ−ХХ ст. Німецька жіноча проза в 1990 2000 х рр. переживає особливу фазу. Після 1989 р. в контексті національної літератури «повороту» («Wende-Literatur»), тобто об’єднання ФРН та НДР і становлення нової парадигми німецької літератури, стрімко зростає продуктивність жінок-прозаїків з НДР. Актуальність цієї дипломної роботи безсумнівно визначається не лише академічною, а й соціокультурною необхідністю розуміння сучасного ннімецькомовного літературного простору. Зосередження на жіночій суб'єктивності стає важливим у контексті сучасних дискусій про гендерну рівність та роль жінки в суспільстві. Аналіз стратегій репрезентації жіночої суб'єктивності у прозі німецьких письменниць періоду 1990-2000-х років стає ключовим для розкриття та осмислення різноманітних шляхів вираження жіночої ідентичності, розвідка способів, якими ці авторки вплинули на літературну та культурну карту свого часу. Романи Г. Мюллер, М. Марон та Дж. Ерпенбек відображають складність жіночої реальності та відтворюють унікальні відтінки жіночої перспективи, що робить цю роботу суттєвим для вивчення літературної історії та культурних трансформацій у цей період. Об’єктом роботи є романи Г. Мюллер «Die Achtung der Menschenrechte ist im Grundgesetz verankert» (1998), «Heute wär ich mir lieber nicht begegnet» (1997) М. Марон «Pawels Briefe» (1999) та Дж. Ерпенбек «Geschichte vom alten Kind» (2001), які є ключовими творами цього періоду та відображають різноманітні аспекти жіночої суб'єктивності. Предметом роботи даної магістерської роботи є способи репрезентації жіночої суб'єктивності в літературі, представлені в творах німецьких письменниць періоду 1990-2000-х років. Метою роботи є системне дослідження стратегій репрезентації жіночої суб'єктивності у німецькомовній прозі, зокрема, у текстах німецьких письменниць 1990-2000-х років.
Description: Федорович А. П. Стратегії репрезентації жіночої суб'єктивності в прозі німецьких письменниць 1990-2000-х рр. (на матеріалі романів Г. Мюллер, М. Марон та Дж. Ерпенбек) : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня «магістр» : спец. 035 «Філологія» / А. П. Федорович ; ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2024. - 95 с.
URI: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/3256
Appears in Collections:Факультет філології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
кваліфікаційна робота Федорович.pdf1 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.