груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1029
Назва: Функцiонально-семантичний аналiз одоративної лексики в українськiй мовi
Інші назви: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 035 «Філологія»
Автори: Багно, О. М.
Ключові слова: автореферат
магістерська робота
кафедра української філології, теорії та історії літератури
Крутоголова Олена Вікторівна
одоратив
запах
семантика
сема
перцептив
лексико-семантичне поле
картина світу
модель побудови одоративних сполук
Дата публікації: 2020
Видавництво: ЧНУ ім. Петра Могили
Короткий огляд (реферат): У роботi розглянуто рiзнобiчну природу номiнацiї одоративiв в українськiй мовi. Проаналiзовано способи манiфестацiї лексики на позначеня ольфакторних властивостей. Досліджено статус семи «запах» у лексичних значеннях слiв, її мiсце у семнiй iєрархiї. Визначено особливостi побудови та функцiонування моделей лексем-одоративiв та їхнiх корелятiв у художньому мовленнi. З’ясовано загальні особливості семантики назв запахів у сучасній українській мові та встановлено й виокремлено їхнє граматичне вираження в контексті художнього твору. Виявлено спiльнi i вiдмiннi риси функцiонування лексем iз семою «запах» та моделей побудови перцептивних сполук на хронологiчно дистанцiйованих етапах. Виокремлено семантичнi поля лексем-перцептивiв, що відображають особливостi їхньої лексико-семантичної деривації в художньому мовленні та моделi їхньої репрезентацiї, а також вiдображено семантичне поле у панорамному виглядi (iз врахуванням мiжзонної взаємодії). Аналiз засвiдчує еволюцiйнi змiни в глосарiї одоративiв художнього мовлення 60-х рокiв, 80-90-х рокiв та початку третього тисячолiття. Встановлено кiлькiсть функцiонування одоративiв на трьох етапах у межах кожного шару лексико-семантичного поля «запах» на основi квантитативного методу. Проiлюстровано наочно (у виглядi структури поля) функцiонування та розвиток лексем на позначення запаху у виглядi схематичного зображення семантичних полiв трьох аналiзованих етапiв. Простежено застосування чотирьох моделей побудови одоративних сполук на трьох етапах та започатковано тенденції нового варіювання структурних моделей, що становлять симбiоз декiлькох типових моделей iз вiдповiдними модифiкацiями.
Опис: : Багно О. М. Функцiонально-семантичний аналiз одоративної лексики в українськiй мовi : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр»: спец. 035 «Філологія» / О. М. Багно , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2020. - 15 с.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://localhost:8080/jspui/handle/123456789/1029
Розташовується у зібраннях:Інститут філології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
автореф. Багно.pdf439.35 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.