груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/3188
Назва: Оптимізація структури капіталу підприємств харчової промисловості України в умовах воєнного стану
Інші назви: кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня «магістр» : спец. 072 «Фінанси, банківська справа та страхування»
Автори: Шеремета, А. В.
Ключові слова: кафедра фінансів і кредиту
Черненок К. П.
фінансування
капітал
прибуток
пасиви
активи
оптимізація
фінансовий леверидж
financing
capital
profit
liabilities
assets
optimization
financial leverage
Дата публікації: лют-2024
Видавництво: ЧНУ ім. Петра Могили
Короткий огляд (реферат): Магістерська робота присвячена дослідженню процесу оптимізації структури капіталу підприємств харчової промисловості України в умовах воєнного стану. Для досягнення поставленої мети у теоретичних розділах досліджено поняття структури капіталу та фактори, що впливають на структуру капіталу, проаналізовано процес управління структурою капіталу, а також проаналізовано методичні основи аналізу та оптимізації структури фінансування підприємства; у практичному розділі досліджено сучасний стан і тенденції розвитку харчової промисловості України, здійснено аналіз фінансового стану підприємств харчової промисловості, досліджено вплив умов воєнного стану на структуру фінансування підприємств харчової промисловості в Україні. Під час проведення дослідження застосовано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема аналіз, синтез, табличний, графічний методи, методи порівняння, коефіцієнтного аналізу, кореляційно-регресійний аналіз, формалізацію, прогнозний метод. Результатом дослідження є оптимізація структури капіталу підприємств харчової промисловості в умовах воєнного стану за допомогою залучення менш дорогих боргових інструментів та розширення емісії акцій. У практичному аспекті визначено, що підприємства харчової промисловості мали ще до війни певні проблеми з фінансуванням за рахунок власних коштів, і надавали перевагу фінансуванню за рахунок боргів. Відповідно, початок повномасштабної війни спричинив проблеми у фінансуванні, в тому числі за рахунок боргових коштів. Розроблено рекомендації для оптимізації структури капіталу підприємств харчової промисловості в умовах воєнного стану. Результати дослідження демонструють економічний ефект, що є зниженням збитків або зростанням рівня прибутку, який може отримати підприємство унаслідок застосування наведених рекомендацій. Introduction. Choosing the optimal capital structure of the enterprise is one of the most difficult aspects of managing the finances of the enterprise. Since the sources of financing are presented in the part of the liabilities of the balance sheet, it is about making financial decisions regarding the formation and optimization of the liabilities of the balance sheet. The relevance of this work lies in the fact that the task of optimizing the capital structure is both a key and one of the most difficult tasks to be solved in the field of corporate finance. As a result, the goal of the organization is to simultaneously minimize the actual cost of the funds involved and minimize the risks of bankruptcy. Approaches to solving this problem are significantly transformed in the conditions of martial law. Purpose. The purpose of the work is to develop practical recommendations for optimizing the capital structure of food industry enterprises under martial law. In accordance with the goal, the following tasks were set: to determine the essence of the concept of «enterprise capital structure» and the factors affecting it; to investigate theoretical approaches to the process of managing the capital structure of the enterprise; to generalize the methodological bases of analysis and optimization of the enterprise's financing structure; carry out an analysis of the current state and development trends of the food industry of Ukraine; carry out an analysis of the financial situation and investigate the structure of financing of food industry enterprises; to characterize the influence of martial law conditions on the structure of financing of food industry enterprises in Ukraine; to determine the optimal capital structure of the investigated enterprises based on well-founded criteria; to develop recommendations for optimizing the financing structure of food industry enterprises of Ukraine under martial law. Results. We determined that the investigated enterprises were financed from various sources before the war. To a greater extent, the company was financed by the owners' own funds. Even before the beginning of the full-scale invasion of the Russian Federation, food industry enterprises had certain problems with financing at the expense of their own funds, and preferred financing at the expense of debts. Accordingly, the beginning of a full-scale war caused problems in financing, including at the expense of debt funds. The considered enterprises increased their debt obligations, and two out of three enterprises increased the amount of credit funds. The share of own funds in the financing structure of all enterprises decreased. These changes testify to the negative impact of the war on the financial condition of food industry enterprises in Ukraine and their financing structure. We determined that it would be appropriate to optimize the capital structure of food industry enterprises in the conditions of martial law by attracting less expensive debt instruments and expanding the issue of shares. Conclusions. As a result of the implementation of these measures, enterprises will have a more optimal capital structure. Foreign Enterprise «Coca Cola Beverages Ukraine Limited» will slightly reduce the cost of capital, weaken the effect of financial leverage (bringing it closer to zero, maximizing the benefit from attracting debt capital) and increase the return on equity. «Chumak» PJSC will also slightly reduce the cost of capital, increase the effect of financial leverage (bringing it closer to zero, but it will still remain negative), as well as increase the return on equity. «Sandora» LLC will significantly reduce the cost of capital, weaken the effect of financial leverage, and also reduce the return on equity. However, equity will instead turn positive, eliminating the very high level of negative equity in 2022.
Опис: Шеремета А. В. Оптимізація структури капіталу підприємств харчової промисловості України в умовах воєнного стану : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня «магістр» : спец. 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» / А. В. Шеремета ; ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2024. - 118 с.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/3188
Розташовується у зібраннях:Факультет економічних наук

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Шеремета диплом.pdf1.84 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.