груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1849
Title: Особливості лексико-семантичних полів «гнів» та «захоплення» (на матеріалі англомовної та німецькомовної молодіжної музики)
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 035 «Філологія»
Authors: Рябишенко, У. В.
Keywords: автореферат
магістерська робота
кафедра теорії та практики перекладу з англійської мови
емотивність
емоції
гнів
захоплення
лексико-семантичне поле
Issue Date: 2021
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: Магістерська робота на здобуття ступеня магістра філології за спеціальністю 035-Філологія 035.04 Германські мови та літератури (переклад включно) – англійська. – Чорноморський національний університет імені Петра Могили, Миколаїв, 2021. У кваліфікаційній роботі досліджено особливості лексико-семантичних полів «гнів» та «захоплення» в англійській та німецькій мовах. Охарактеризовано поняття «емоція» та окреслено особливості вербалізацій емоцій; з’ясовано основні підходи до систематизації лексики мови. Виявлено склад та ієрархічну структуру лексико-семантичних полів емоцій «гнів (anger/Zorn)» та «захоплення (admiration/Bewunderung)» в англійській та німецькій мовах. Також, проаналізовано значення лексичних одиниць полів досліджуваних емоцій на матеріалі англомовної та німецькомовної молодіжної музики, проведено порівняльний аналіз спільних та відмінних особливостей лексико-семантичних полів досліджуваних емоцій в англійській та німецьких мовах. Виявлено, що лексико-семантичні поля досліджуваних емоцій в англійській та німецькій мовах в цілому подібні за структурою, яка представлена ядром, центром та периферією. Встановлено, що англійські поля більш поширені. Переважна більшість лексичних одиниць у полях на позначення емоції «гнів» представлені абстрактними іменниками та дієсловами, сталими виразами та ідіомами. Лексичні одиниці на позначення емоції «захоплення» найчастіше виражені прикметниками та абстрактними іменниками. За способом творення лексичних одиниць у полях в англійській мові переважає суфіксальний спосіб, а в німецькій – суфіксальний, префіксальний та складання основ. Загалом, лексичні одиниці емоції «гнів» констатують емоційний стан об’єкта або спрямовують до дій, а лексичні одиниці емоції «захоплення» найчастіше описують суб’єкти впливу на об’єкт. Відмінність структури лексико-семантичних полів англійської та німецької мов пояснюється ментально-культурними особливостями носіїв цих мов та контекстом уживання тих чи інших лексичних одиниць. Загалом, в обох мовах найпоширенішою темою є тема кохання та любовних стосунків, а в німецькій мові слід також зазначити теми політики та патріотизму.
Description: Рябишенко У. В. Особливості лексико-семантичних полів «гнів» та «захоплення» (на матеріалі англомовної та німецькомовної молодіжної музики) : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр»: спец. 035 «Філологія» / У. В. Рябишенко , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2021. - 11 с.
URI: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1849
Appears in Collections:Інститут філології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Рябишенко_автореферат.pdf397.66 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.