груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/814
Title: Децентралізація освіти у сучасній Польщі: досвід для України
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 281 "Публічне управління та адміністрування"
Authors: Букін, О. А.
Keywords: автореферат
магістерська робота
публічне управління та адміністрування
децентралізація
управління освітою
Україна
Issue Date: 2019
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: Магістерська робота на здобуття освітнього ступеню «магістр». Чорноморський національний університет імені Петра Могили. – Миколаїв, 2019. У магістерській роботі автором висвітлено понятійно-категоріальний апарат та теоретичні основи дослідження реформи освіти в PП і Україні; проаналізовано нормативно-правову базу дослідження; досліджено польську модель децентралізації освіти; охарактеризовано етапи здійснення децентралізації освіти у PП; розглянуто позитивні та негативні сторони процесу децентралізації освіти у сучасній PП; розкрито стан та перспективи реформування освіти в умовах децентралізації влади в Україні. Спираючись на аналіз процесу децентралізації освіти в сучасній РП в магістерській роботі викладено практичні рекомендації щодо застосування польського досвіду у сфері децентралізації освіти в Україні, зокрема з’ясовано у чому полягає вдосконалення фінансово-економічного механізму української освіти на прикладі PП. У процесі дослідження автор приходить до висновку, що в Україні процеси децентралізації знаходяться на початковому етапі, тому повноваження OMC різних рівнів у галузі освіти в повному обсязі ще не визначені. Децентралізація передбачає створення прозорої системи УО, забезпечення гарантованого рівня бюджетного фінансування освітніх послуг. Необхідно змінити підходи до фінансування освіти за рахунок зміни його центрів і посилення конкуренції на ринку освітніх послуг. Таким чином, успіхи децентралізації надання освітніх послуг поки фрагментовані. Консолідація цього процесу вимагає, зокрема, залучення все більшої кількості OTГ, посилення їх інституційної спроможності та підвищення системності в передачі фондів для фінансування середньої освіти на місцевий рівень. Ключові слова: , , , Республіка Польща, об’єднані територіальні громади, органи місцевого самоврядування, ґміна, повіт, опорна школа
Description: Букін О.А. Децентралізація освіти у сучасній Польщі: досвід для України :автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр»: спец. 281 "Публічне управління та адміністрування" / О. А. Букін , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2019. - 18 с.
URI: http://localhost:8080/jspui/handle/123456789/814
Appears in Collections:Інститут державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
автореф. Букін.pdf456.78 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.