груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1298
Title: Шляхи реформування публічного управління в умовах децентралізації влади в Україні
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 281 "Публічне управління та адміністрування"
Authors: Яблоновська, М. В.
Keywords: автореферат
магістерська робота
публічне управління та адміністрування
Чубук Р. В.
децентралізація
органи місцевого самоврядування
територіальні громади
органи місцевого самоврядування
посадова особа
реформування
система територіальної організації влади
Issue Date: 2020
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: Магістерська робота на здобуття освітнього ступеню «магістр». Чорноморський національний університет імені Петра Могили. – Миколаїв, 2020. В магістерській роботі розкриті проблеми трансформаційних процесів, що на даний момент відбуваються в Україні. З’ясовано, що чинна система публічного управління в Україні не відповідає потребам країни. Україна займає низькі позиції у світових рейтингах конкурентоспроможності, пов’язаних з публічним управлінням. Так, сутність реформи публічного управління в Україні полягає в реорганізації, зміні форми та змісту суспільних відносин з приводу здійснення владного вплив на життєздатність людей з боку органів державної влади та місцевого самоврядування, що здійснюється за рахунок розширення прав та повноважень адміністративно-територіальних одиниць або нижчих органів за одночасного звуження прав і повноважень відповідного центру. Обґрунтовано, що проблеми реформування органів виконавчої влади в Європейських державах є схожими з українськими. Принципово важливим напрямом реформування системи органів влади в Україні є створення нових інститутів, організаційних структур та інструментів здійснення державного управління у сфері публічної влади. Вдалим прикладом для запозичення досвіду проведення реформи системи органів виконавчої влади є Польща та країни Балтії — Естонія, Литва та Латвія. Адже вони є державами зі схожим для України тоталітарним минулим. І, відповідно, у свій час так само, як і наша держава, пройшли шлях від декларування власних проєвропейських намірів до конкретних реформ, що відчинили їм двері до Європейського Союзу. Зроблено висновок, що закріплена Конституцією України система територіальної організації влади є архаїчною і неефективною, вона не відповідає європейським стандартам і не забезпечує надання населенню адміністративних та соціальних послуг на належному рівні. Її вдосконалення на основі перерозподілу повноважень між видами публічної влади (державна влада та місцеве самоврядування) та між різними її територіальними рівнями мають здійснювати за умови дотримання принципів Європейської хартії місцевого самоврядування. Головні напрями реформування місцевого самоврядування й децентралізації влади наразі визначено в Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.
Description: Яблоновська М. В. Шляхи реформування публічного управління в умовах децентралізації влади в Україні : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр»: спец. 281 "Публічне управління та адміністрування" / М. В. Яблонська , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2020. - 11 с.
URI: http://localhost:8080/jspui/handle/123456789/1298
Appears in Collections:Інститут державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Яблоновська автореферат.pdf378.03 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.