груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/745
Title: Реформа децентралізації в Україні: переваги та недоліки
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 281 "Публічне управління та адміністрування"
Authors: Сторчева, О. В.
Keywords: автореферат
магістерська робота
публічне управління та адміністрування
децентралізація
адміністративно-територіальна реформа
об’єднана територіальна громада
соціально-економічний розвиток
Issue Date: 2019
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: Магістерська робота на здобуття освітнього ступеню «магістр». Чорноморський національний університет імені Петра Могили. - Миколаїв, 2019. В цьому дослідженні розкривається проблематика реалізації реформи децентралізації в Україні. Зважаючи на те, що реформа стартувала ще в 2014 році, а її другий етап мав розпочатися у березні 2018, але не розпочався, виникає необхідність дослідження головних причин затягування реформи, а також здобутків успішних територіальних громад. Тому предметом дослідження було визначено розкриття переваг та недоліків реформи децентралізації на прикладі Баштанської та Коблівської ОТГ. У дослідженні було обрано для порівняння саме ці дві територіальні громади – Баштанську та Коблівську, оскільки вони мали досить перспективні стартові позиції на початку втілення реформи. Для якнайкращого розкриття предмета дослідження, було визначено категоріальний апарат, де зазначено особливості наукового дискурсу стосовно дефініції «децентралізація». Також було охарактеризовано нормативно-правову базу здійснення реформи децентралізації в Україні. В ході дослідження запропоновано розглянути досвід європейських країн, що здійснили децентралізацію на шляху до євроінтеграції. Адже, науковцями пропонується досить часто модель децентралізації Польщі. Проте, в магістерській роботі запропоновані інші моделі інших країн, зокрема країн Балтії, які на початку децентралізації мали схожі проблеми з Україною. Реформа децентралізації отримала значний опір як серед населення, так і серед представників місцевої влади, зокрема, що стосується Миколаївщини. Тому в даному контексті доречно розглянути кращі практики реалізації права територіальної громади на владу. Для порівняння ОТГ були обрані показники системи бюджетування та соціально-економічного розвитку. В результаті дослідження, було визначено, що для успішного розвитку ОТГ важливе значення має здатність територіальної громади співпрацювати з різного роду громадськими організаціями, втілювати соціальні проекти, залучати фінансових донорів до реалізації стратегічних програм розвитку громади. Також в результаті дослідження було надано рекомендації щодо подальшої реалізації реформи децентралізації, зокрема особливостей впровадження другого етапу – адміністративно-територіальної реформи, що в сучасних умовах розвитку державності потребує особливо виважених кроків і рішень.
Description: Сторчева О. В. Реформа децентралізації в Україні: переваги та недоліки : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр»: спец. 281 "Публічне управління та адміністрування" / О. В. Сторчева , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2019. - 10 с.
URI: http://localhost:8080/jspui/handle/123456789/745
Appears in Collections:Інститут державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
автореф Сторчева О.В..pdf268.63 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.