груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/931
Title: Вандалізм як форма прояву соціальних відхилень у молодіжному середовищі
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 054 «Соціологія»
Authors: Герасимова, А. Є.
Keywords: автореферат
магістерська робота
кафедра соціології
Ляпіна Людмила Анатоліївна
соціологія
вандалізм
графіті
руйнівні дії
Issue Date: 2020
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: У дипломній роботі досліджується явище вандалізму, його форми та прояви у соціумі. Етимологія вандалізму бере свій початок від групи давньогерманських племен. У 429-439 рр. вони завоювали Північну Африку і заснували ранньофеодальна держава. У 455 році розграбували Рим і знищили багато пам'ятників античної культури. З тих пір осквернення, а також псування або знищення пам'яток культури, матеріальних і культурних цінностей та іншого майна називається вандалізмом. Вандалізм є проявом агресії до суспільства або способом самовираження. Слід розуміти, шо руйнівні дії не викликають у суспільстві схвалення та захоплення – суспільство реагує негативно на будь які форми вандалізму й ізолює себе від особистостей, що чинять руйнівні дії. Якщо людина вчинила вандалізм, вона одразу стає ворогом суспільства, а це говорить про те, що людина, яка може контролювати себе та свої бажання – не стане псувати або руйнувати об’єкти оточуючого середовища. Дослідження деяких робіт наштовхує на думку, що більшого розповсюдження набуває прихований вандалізм. Таким прикладом може стати ситуація, коли майно постраждало від руйнівних дій, але громадяни не звертаються за допомогою до правоохоронців, або ситуація, коли вандалізм вчинений, наслідки псування та руйнування вже усунуті, а особи, винні у цьому – не виявлені. Зазвичай вандалізм вивчають у руслі юнацької протиправної поведінки. Але цей підхід повністю не пояснює багатогранність явища вандалізму. Створення цілісного образу цього явища потребує ширших міждисциплінарних досліджень. Посилення руйнівної поведінки є причиною кризи моральності у суспільстві. Моральні та психологічні механізми здійснення псування, пошкодження та руйнувань, етичні уявлення людини, які приводять її до вандалізму – повинні бути емпірично досліджені більш детально. Підбиваючи підсумки, хочеться зазначити, що кримінальні законодавства практично всіх вищевказаних країн, мають правові норми, які охороняють громадську, державну, приватну власність або майно соціального та культурного призначення. Чи є графіті вандалізмом – питання, над яким сперечаються охоронці порядку й прихильники графіті. Перші вважають, що це вандалізм, а другі – що це мистецтво. Зараз графіті – це найпопулярніший спосіб виразу себе у малюнку та різновид мистецтва, що стрімко розвивається. У багатьох країнах це явище вважається різновидом сучасного мистецтва, але не існує єдиної думки стосовно того, а чи насправді це мистецтво. В залежності від країни – ставлення різне. Кожен день розробляються нові техніки малювання графіті – розвиток цього напряму мистецтва ніколи не стоїть на місці. З кожним днем можна побачити нову манеру виконання й самі провокуючі рішення – багато художників та райтерів постійно розширюють рамки можливого, не зупиняючись перед вигаданими перепонами.
Description: Герасимова А. Є. Вандалізм як форма прояву соціальних відхилень у молодіжному середовищі : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр»: спец. 054 «Соціологія» / А. Є. Герасимова , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2020. - 14 с.
URI: http://localhost:8080/jspui/handle/123456789/931
Appears in Collections:Факультет політичних наук

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3. Герасимова Аліна Євгеніївна Автореферат.pdf743.33 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.