груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/940
Title: Партисипативні практики як форма соціальної взаємодії городян
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 054 «Соціологія»
Authors: Хижняк, М. О.
Keywords: автореферат
магістерська робота
кафедра соціології
Рожанська Наталя Володимирівна
соціологія
соціальна дія
соціальна взаємодія
партисипативні практики
громадський бюджет
Issue Date: 2020
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: У дипломній роботі розглядається соціальна взаємодія городян, а саме партисипативні практики, як одна з форм такої взаємодії. Висвітлюється взаємозалежність понять «соціальна взаємодія» та «партисипативні практики». Особлива увага приділяється досвіду реалізації партисипативних практик в Україні. Визначено, що соціальна дія є передумовою виникнення соціальної взаємодії. Ці поняття мають спільну мету – задоволення певних потреб, однак не кожна соціальна дія є соціальною взаємодією. Показано, що соціальна взаємодія є невід’ємною складовою спілкування та основною життєвою потребою людини. Партисипативні практики виступають видом соціальної взаємодії. Досліджено різницю взаємодії органів місцевої влади з городянами в країнах Європи та країнах колишнього Радянського Союзу. Визначено, що залучення громадян до місцевого самоврядування здійснюється за допомогою механізмів, визначених законодавством, нормативно-правовими актами місцевої влади, а також відповідно до складеної практики. Охарактеризовано реальні практики залучення городян до прийняття рішень на державному чи місцевому рівні. В результаті проведення анкетного опитування серед жителів міста Миколаєва (старше 18 років), висвітлено рівень обізнаності городян щодо програми «Громадський бюджет», досвід голосування та оцінку ефективності програми. Виявлено основні сфери проектів-переможців Громадського бюджету у місті Миколаєві в період 2017-2020 рр. Визначено, що найбільша кількість ухвалених проектів є соціально спрямованими та покликані в першу чергу вирішити питання соціальної інфраструктури.
Description: Хижняк М. О. Партисипативні практики як форма соціальної взаємодії городян : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр»: спец. 054 «Соціологія» / М. О. Хижняк , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2020. - 11 с.
URI: http://localhost:8080/jspui/handle/123456789/940
Appears in Collections:Факультет політичних наук

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
9. Хижняк Марина Олегівна Автореферат.pdf653.42 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.