груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/966
Title: Діяльність міжнародних організацій на Півдні України в 20–30-х рр. ХХ ст.
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 032 «Історія та археологія»
Authors: Біліченко, Л. С.
Keywords: автореферат
магістерська робота
кафедра історії
Міронова Ірина Сергіївна
Південь України
міжнародні організації
«АРА»
«Джойнт»
«Агро-Джойнт»
«Місія Нансена»
Міжнародний союз допомоги дітям
Німецький Червоний Хрест
«Вереліф»
голод 1921–1923 рр.
економічна розруха
гуманітарна допомога
сільське господарство
єврейські колонії
Issue Date: 2020
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: У дипломній роботі досліджується діяльність міжнародних організацій на території Півдня України упродовж 1921–1937 рр. Основну увагу зосереджено на діяльності Американської адміністрації допомоги «АРА», «Місії Нансена», Єврейського розподільчого комітету «Джойнт», «Агро-Джойнт», «Вереліф», Німецького Червоного Хреста, Міжнародного Союзу допомоги дітям. Встановлено, що основною передумовою та причиною функціонування філантропічних місій у південному регіоні України став голод 1921–1923 рр., який забрав життя мільйонів людей і став найстрашнішою катастрофою ХХ ст. Доведено, що діяльність благодійних місій на Півдні України була зосереджена, головним чином, на допомозі голодуючим дітям та дорослим, утворенні харчових пунктів, наданні медичної допомоги, розподілу одягу й взуття тощо. З’ясовано, що найбільш великою та впливовою серед міжнародних організацій була «АРА», яка у порівнянні з іншими іноземними товариствами упродовж 1921–1923 рр. створила найбільш розширену мережу харчових пунктів на Півдні України. Доведено, що окрім гуманітарної допомоги, міжнародні організації надавали також вагому фінансову допомогу, а також взяли активну участь у розбудові народного господарства та у подоланні наслідків розрухи у південноукраїнському регіоні протягом 1922–1924 рр. Установлено, що міжнародні філантропічні організації не полишали свою діяльність й протягом 1924–1937 рр., коли надавали широку підтримку єврейським колоністам Півдня України. Автор прийшла до висновку, що за допомогою діяльності міжнародних благодійних організацій, вдалося перемогти голод, впоратися з розрухою та розбудувати єврейські колонії Півдня України.
Description: Біліченко Л. С. Діяльність міжнародних організацій на Півдні України в 20–30-х рр. ХХ ст. : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр»: спец. 032 «Історія та археологія» / Л. С. Біліченко , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2020. - 17 с.
URI: http://localhost:8080/jspui/handle/123456789/966
Appears in Collections:Факультет політичних наук

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2. Біліченко- автореферат pdf.pdf651.92 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.