груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/969
Title: Еволюція націнальних грошових знаків на території України ( ІХ ст. – 80-ті рр. ХХ ст.)
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 032 «Історія та археологія»
Authors: Погановський, А. О.
Keywords: автореферат
магістерська робота
кафедра історії
Гайдай Ольга Михайлівна
гроші
українська державність
гривня
монетно-грошова система
ранньомодерна Україна
еволюція грошових систем
Issue Date: 2020
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: У роботі розглядається розвиток монетно-грошових систем, як один з головних критеріїв розвитку і успішності Української Держави з часів Київської Русі і до незалежності України на поч. 90- х рр. ХХ ст.. За допомогою аналізу наявної літератури, опублікованих джерел та періодики, автору вдалося дослідити еволюцію національних грошових знаків. Вдалося проаналізувати причини становлення монетно-грошової системи Київської Русі та роль іноземних систем в її розвитку, докладніше розглянуто питання гривні, як основи монетно-грошової системи Русі-України. Після розгляду періоду ранноьомодерної України ( 1325-1795 рр.) автор робить висновки, що саме в цей момент української історії виникає криза не тільки в політичній сфері, а й в фінансово-економічній. Відстутність власної держави впливали на те, що монетно-грошова система майже припинила своє існування. Її почали заміщувати іноземні, але в козацькі часи були спроби її відродити і на короткий період це вдалося. Автор підвів підсумки, що руйнування козацької грошової системи у XVII ст., безумовно впливало на ліквідацію Запорізької Січі у 1775 році. Українська революція 1917-1921 рр. змогла відродити українську грошову систему і разом з нею Українську Державу, хоч і не надовго. Саме, в той час карбування та друкування власне українських грошей досягає апогею з часів Київської Русі, та навіть перевищує його. Досліджено гроші та грошові документи держав загарбників української землі з 1918 по 1944 рр.. Окремо увагу приділено грошовим документам ОУН – УПА. Радянська монетно-грошова система займає окрему нішу в дослідженні, бо створена в роки радянської влади система значно вплинула на розвиток монетно-грошової системи незалежної України. Основні історичні періоди до національних фінансів розглядаються в усі часові періоди українського державотворення. Саме в періоди зародження та відродження української державності закладався фундамент національної монетно-грошової системи та продовжувались їх фінансові традиції, а часи поневолення слугували джерелом нових надій, нових сподівань і загартування національної самоідентичності.
Description: Погановський А. О. Еволюція націнальних грошових знаків на території України ( ІХ ст. – 80-ті рр. ХХ ст.) : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр»: спец. 032 «Історія та археологія» / А. О. Погановський , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2020. - 17 с.
URI: http://localhost:8080/jspui/handle/123456789/969
Appears in Collections:Факультет політичних наук

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Автореферат_Погановський.pdf308.76 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.