груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/970
Title: Релігійне життя на Півдні України в 50-х – першій половині 80-х рр. ХХ ст.
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 032 «Історія та археологія»
Authors: Незнаюк, С. Ю.
Keywords: автореферат
магістерська робота
кафедра історії
Котляр Юрій Вадимович
релігія
православна церква
протестантські течії
релігійне дисидентство
лібералізація
Issue Date: 2020
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: Дипломна робота на здобуття освітнього ступеню «магістр». Чорноморський національний університет імені Петра Могили. – Миколаїв, 2020. Серед сфер людського життя, найбільших змін в СРСР зазнала духовна, релігійна сфера. Це стосується не лише змін в структурі релігійних організацій, а й власне повсякденного життя пересічних віруючих. Зміни відбувалися на різних етапах існування Радянського Союзу, проте найбільш вагомими були у 50–80-х рр. ХХ ст. Об’єктом дослідження є релігійна ситуація в Україні в добу існування Радянського Союзу. Предметом дослідження є релігійне життя на Півдні України в 50-х – першій половині 80-х рр. ХХ ст. У процесі дослідження було з’ясовано, що релігійність населення Півдня України впродовж 1950–80-х рр. поступово знижувалася. Цьому сприяла антирелігійна політика радянської влади. Так, в другій половині 1950-х рр. у «добу відлиги» відбулися радикальні зміни у ставленні влади до церкви. Було закрито тисячі храмів та молитовних будинків, посилено антирелігійну пропаганду. Епоха «застою» з середини 60-х рр. ХХ ст. призвела до певної лібералізації у ставленні до церкви та віруючих. Влада відмовилася від відвертих антизаконних дій і намагалася їх прикривати указами та постановами. Перебудова, з середини 80-х рр. ХХ ст., поклала початок новій політиці в релігійній сфері, в результаті якої держава перейшла до нейтрального ставлення до церковних організацій.
Description: Незнаюк С. Ю. Релігійне життя на Півдні України в 50-х – першій половині 80-х рр. ХХ ст. : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр»: спец. 032 «Історія та археологія» / С. Ю. Незнаюк , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2020. - 17 с.
URI: http://localhost:8080/jspui/handle/123456789/970
Appears in Collections:Факультет політичних наук

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Незнаюк. Автореферат (2020) (2).pdf410.74 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.