груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1032
Title: Еротична проза в сучасній українській літературі: ґендерний аспект
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 035 «Філологія»
Authors: Воробель, А. А.
Keywords: автореферат
магістерська робота
українська філологія
Лебединцева Н. М.
еротичний дискурс
ґендер
стать
стереотип
фемінність
маскулінність
жіноче
чоловіче
Issue Date: 2020
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: У дипломній роботі акцентовано увагу на тому, як з’явилась ґендерна теорія, окреслено різницю між поняттями ґендер і стать, дано визначення та зазначено, як корелюють між собою категорії «чоловіче» та «жіноче», «фемінність» і «маскулінність». Досліджено питання ґендерних стереотипів, відмічено умови їх появи та прийняття. Вказано на шаблонні зображення чоловіків та жінок, зокрема зовнішність та риси характеру. Враховуючи специфіку дослідження, було виявлено ґендерні особливості мовлення персонажів та мови автора в художньому творі на лексичному та синтаксичному рівнях мовної структури. Означено сучасних українських авторів, що працюють з інтимною тематикою, подано риси еротичного дискурсу в прозі, написаній чоловіками та жінками. У процесі аналізу еротичної прози Люби Клименко та Юрія Покальчука у ґендерному аспекті було проаналізовано образи головних та другорядних персонажів обох творів. Виявлено, що герої відповідають більшості стандартних критеріїв фемінності та маскулінності. Схарактеризовано особливості зображення авторами персонажів своєї та протилежної статі. Визначено, що обидва твори мають спільні мотиви. Зазначено, що автори наголошують на впливі еротичних фантазій та комплексів на якість інтимного життя. З’ясовано, що еротичний дискурс в обох творах реалізується через відчуття персонажів. Для зображення еротичних елементів автори обох творів вдаються до релігії, мистецтва, міфології та природи. І Юрій Покальчук, і Люба Клименко активно користуються художніми засобами (метафори, порівняння, паралелізми, епітети на позначення персонажа та його відчуттів, гумор та іронія).
Description: Воробель А. А. Еротична проза в сучасній українській літературі: ґендерний аспект : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр»: спец. 035 «Філологія» / А. А. Воробель , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2020. - 14 с.
URI: http://localhost:8080/jspui/handle/123456789/1032
Appears in Collections:Інститут філології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
автореф. Воробель.pdf315.56 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.