груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1718
Title: Інформаційно-аналітична система моніторингу показників побутових лічильників з використанням технології розпізнавання образів
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 123 «Комп’ютерна інженерія»
Authors: Мельник, О. Д.
Keywords: автореферат
магістерська робота
комп’ютерна інженерія
Журавська І. М.
Issue Date: 2021
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: Кваліфікаційна робота магістра зі спеціальності 123 «Комп’ютерна інженерія» на здобуття освітньої кваліфікації «магістр з комп’ютерної інженерії». – Чорноморський національний університет імені Петра Могили, 2021. На теперішній час багато уваги приділяється автоматизації обліку спожитих енергоресурсів та безперервного моніторингу їх витрачання для попередження їх несанкціонованого відбору. Поки що не існує єдиної концепції розв’язання даної задачі. Але велика увага приділяється дослідниками можливості автоматизованого обліку електроенергії даної системи на базі мінікомп’ютерів Raspberry Pi. Тільки 30 % лічильників, встановлених у приватних оселях, мають вбудований порт RS-485 для автоматичної передачі показників до загальної облікової системи. Тому актуальним є саме використання технології розпізнавання образів для автоматизації обліку показників побутових лічильників. Цей підхід спроможний забезпечити автоматизований облік показників не тільки побутових лічильників електроенергії, але й будь-яких, що мають цифрове табло на корпусі. В процесі роботи над дипломним дослідженням проведено аналітичний огляд методів розпізнавання символів та основних бібліотек для комп’ютерного зору (OpenCV та Tesseract). Доведено, що конвеєр з розпізнавання символів, запропонований у магістерській роботі, виключає більшість проміжних етапів, складається лише з двох етапів і набагато простіший, ніж проаналізовані існуючі рішення, а також істотно не втрачає точність. Враховуючи всі переваги та недоліки, для реалізації запропонованого рішення було обрано бібліотеку OpenCV як найбільш просту і легко впроваджувану в системи. Розроблено програмне забезпечення (ПЗ) для інформаційно-аналітичної системи (ІАС) моніторингу показників лічильників енергії. В ПЗ використана бібліотека OpenCV, яка дозволила швидко та з невеликими потребами в потужності мінікомп’ютеру виконати всі поставлені задачі. За результатами тестування ІАС показала себе стабільно та з достатньою точністю розпізнала всі цифри на лічильнику. У спеціальній частини з охорони праці та безпеки у надзвичайних ситуаціях було проаналізовано систему заходів і засобів по запобіганню впливу на людину несприятливих факторів, які супроводжують роботу працівника ІТ-сфери. Виконано аналіз освітлення та мікрокліматичних умов на робочому місці, управління цивільним захистом на підприємстві у разі виникнення пожежі. Дипломна робота містить __ с. (без додатків), __ рис., __ табл., 33 посилання та 3 додатки. 
Description: Мельник О. Д. Інформаційно-аналітична система моніторингу показників побутових лічильників з використанням технології розпізнавання образів : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр» : спец. 123 «Комп’ютерна інженерія» / О. Д. Мельник , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2021. - 13 с.
URI: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1718
Appears in Collections:Факультет комп'ютерних наук

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Автореферат Мельник.pdf456.37 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.