груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1834
Title: Расизм в Сполучених Штатах Америки. Формування дискримінаційних поглядів та вплив на сучасність
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 032 «Історія та археологія»
Authors: Мядзелець, Є. О.
Keywords: автореферат
магістерська робота
кафедра історії
Підберезних І. Є.
расизм
дискримінація
рабство
сегрегація
громадянські права
колонія
Issue Date: 2021
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: У дипломній роботі досліджується проблема появи расистських та дискримінаційних поглядів в Сполучених Штатах Америки, вплив та наслідки дискримінаційних поглядів на сучасне суспільство. Основну увагу приділено шляху чорношкірого населення до здобуття рівних, громадянських прав, подоланню сегрегації. Расизм – це сукупність ідеологічних поглядів, основою яких є положення про нерівність людських рас. В сучасному світі расизм заборонено міжнародно-правовими документами та вважається політично неприпустимим, але він визначається глобальною проблемою сьогодення. Актуальність теми дослідження обґрунтована тим, що на сьогоднішній момент у вітчизняній історичній науці не існує узагальнюючих робіт з даної тематики із розгорнутим оглядом інформації, в яких розкривається процес формування в Сполучених Штатах Америки дискримінаційних поглядів та їх вплив на сучасні суспільно-політичні відносини. Тема расизму актуальна для вивчення, адже в сучасному американському суспільства до сих пір існують дискримінаційні упередження та стереотипи. У дипломній роботі було доведено що праця чорних рабів була найважливішим чинником розвитку американської економіки. Важливу роль у створенні матеріальних багатств країни чорні американці продовжували грати протягом всієї подальшої історії США. На Півдні країни дешева робоча сила з Африки стала запорукою виживання для американських колоній, які в 1783 р. проголосили незалежність від Британської імперії. Було виявлено, що більшість американського суспільства не тільки не засуджувала дискримінаційні погляди щодо чорношкірого населення, а й виправдовувала їх існування, прикриваючись «благодійними» намірами, вважаючи рабів не здатними на свій розсуд розпорядитися власним життям. Авторка прийшла до висновку, що незважаючи на відміну рабства, створення рівних, громадянських прав для всього населення, в американському суспільстві існують расистські погляди та стереотипи, які показують, що життя чорношкірих іноді цінується менше ніж життя людей з білим кольором шкіри.
Description: Мядзелець Є. О. Расизм в Сполучених Штатах Америки. Формування дискримінаційних поглядів та вплив на сучасність : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр»: спец. 032 «Історія та археологія» / Є. О. Мядзелець , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2021. - 15 с.
URI: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1834
Appears in Collections:Факультет політичних наук

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Автореферат Мядзелець Є..pdf427.34 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.