груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1835
Title: Формування та становлення розвідувальних служб на території УРСР (1920 – 1980-ті рр.).
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 032 «Історія та археологія»
Authors: Черничко, Л. Ю.
Keywords: автореферат
магістерська робота
кафедра історії
Міронова Ірина Сергіївна
Друга світова війна
контррозвідка
спецслужби
радіоконтррозвідка
розвідка
агентурна робота
оперативне мистецтво
КДБ
ГРУ
шпигунство
вербовка
Issue Date: 2021
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: У дипломній роботі висвітлено діяльність органів розвідки на території УСРР/УРСР в 1920–1980-ті рр. – КДБ та ГРУ. Досліджено діяльність радянських розвідувальних служб та їх вплив на становище в державі. Доведено, що розвідувальні служби є активними учасниками як зовнішньополітичного, так і політичного процесу всередині держави. Установлено, що головними завданнями розвідки є здобування розвідувальних даних, їх аналіз та опрацювання певних сценаріїв розвитку ситуації, розробка геополітичних проектів та активна участь в їх реалізації. Розкрито сутність військової розвідки і таємної поліції в системі органів державної безпеки. Досліджено вектори впливу та функції даних розвідувальних органів, їх переваги та недоліки. Проаналізовано види і напрямки діяльності агентурної розвідки (стратегічна і оперативна). Висвітлено роль жінки у розвідувальній роботі та її переваги над противником. Доведено, що радянські спецслужби часто використовували жінок на оперативній роботі, причому це не завжди узгоджувалося з принципами моралі. Початок Другої світової війни мотивував СРСР до ще активнішого використання жіночого фактора в оперативній роботі. Проаналізовано спрямовані проти нацистських агресорів основні напрями та специфіку контррозвідувальної діяльності радянських спецслужб на території України в 1941–1944 рр. Висвітлено організаційну структуру та діяльність, організаційно-функціональний устрій контррозвідувальної організації «СМЕРШ». Розкрито переваги та недоліки розвідувальної роботи даної спецслужби.
Description: Черничко Л. Ю. Формування та становлення розвідувальних служб на території УРСР (1920 – 1980-ті рр.). : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр»: спец. 032 «Історія та археологія» / Л. Ю. Черничко , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2021. - 19 с.
URI: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1835
Appears in Collections:Факультет політичних наук

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Автореферат Черничко Л..pdf473.3 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.