груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1836
Title: Історія Бузького козацького війська 1785-1918 рр.
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 032 «Історія та археологія»
Authors: Зелінський, І. В.
Keywords: автореферат
магістерська робота
кафедра історії
Міронова Ірина Сергіївна
Південь України
козацтво
улани
Бузьке козацьке військо
Бузький козацький полк
Бузький уланський полк
російсько-турецькі війни
російсько-французька війна
1812 р
Перша світова війна
Issue Date: 2021
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: У дипломній роботі досліджується сторення та діяльність Бузького козацького війська упродвж 1785–1918 рр. Основну увагу зосереджено на діяльності військових компаній, в яких військо приймало участь. Встановлено, що Бузьке козацьке військо, указ про заснвання якого датовано 1785 р. приймало участь у всіх бойових діях Російської імперії до моменту його ліквідації у 1817 р. Доведено, що етнічний склад бузького козацього війська в основному складали етнічні українці з Нововербованого полку, колишні запорожці та вихідці з «польської України». З’ясовано, що Бузьке козацьке військо було переведено у стан уланських полків, які комплектували з Бузьких козаків та Українського козацького полку, що пройшли російсько-турецьку війну 1806-1812 рр. та війну проти Наполеона Бонапарта 1812-1814 рр. Доведено, що Бузькі уланські полки були прямими нащадками Бузьких козацьких полків і отримали старшинство від відповідних військових формації, затверджені документами та відображені на знаках відмінностей. Установлено, що з 1830 р. чотири Бузькі уланські полки отримали такі назви: І-Бузький уланський полк, ІІ-й Одеський уланський полк, ІІІ-й Вознесенський уланський полк, ІV-й Ольвіопольський уланський полк. Під такими назвами, але з іншою нумерацією, нащадки Бузьких козацьких полків, пройшли шлях до 1918 р., де були українізовані та нетривалий час продовжили служити Українській державі. Автор прийшов до висновку, що Бузьке козацьке військо, є частиною історії військових формувань України, які варто сприймати крізь призму саме українського історизму військових формацій під владою Російської імперії.
Description: Зелінський І. В. Історія Бузького козацького війська 1785-1918 рр. : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр»: спец. 032 «Історія та археологія» / І. В. Зелінський , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2021. - 11 с.
URI: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1836
Appears in Collections:Факультет політичних наук

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Зелінський І. автореферат.pdf608.48 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.