груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2047
Title: Державні механізми формування партійних систем в умовах трансформації суспільства
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 281 "Публічне управління та адміністрування"
Authors: Манзарук, Д. С.
Keywords: автореферат
магістерська робота
публічне управління та адміністрування
партія
політична партія
партійна система
трансформація
динаміка
виборча система
Issue Date: 2021
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: Стартова ситуація, що склалася в Україні початку 1990-х років, що включає фактори політичного, економічного та соціокультурного характеру, ускладнила нинішній демократичний процес в Україні. Зокрема, динамічний розвиток нашої держави, аналогічний іншим пострадянським країнам, був неможливий, з однієї сторони – внаслідок несприятливої зовнішньополітичної ситуації; з іншої – надзвичайно вузьким прошарком партійно-політичної еліти, відсутністю в ній консенсусу та консолідації щодо стратегічних напрямів розвитку держави. Наголошено, що пошук оптимальної конфігурації партійної системи для окремої країни передбачає просування від загальних закономірностей взаємодії виборчої та партійної систем до статистичного аналізу факторів та регіональних тенденцій й особливих потреб певної держави. Основними факторами, що впливають на формування вітчизняної партійної системи, можна відзначити – зовнішньополітичні орієнтації (взаємини з ЄС, РФ, США), і навіть ряд внутрішньополітичних факторів (політика пам'яті, економічні пріоритети, регіональні відмінності тощо). Доведено, що до закінчення процесу формування політичних партій на початку 2000-х років, їхня електоральна база визначається регіональними відмінностями. Фактично, Україна протягом двох циклів виборів (2007 та 2012 рр.) демонструвала «розкол» країни на два приблизно рівні макрорегіони, які представляють електоральну базу для своєї (своїх) політичної партії. Наразі у більшості зарубіжних країн завершився етап трансформації суспільства, досягнуто досить високі рівні суспільно-політичної політичної стабільності. Тоді як Україна й досі перебуває у стані кризи. Партійна система України вкотре вступає у період трансформації, коли старі політичні партії – КПУ, ПР – перестають існувати, або схильні до заборони або суттєво знижують свої результати, а нові політичні партії немають міцної довіри з боку виборців. Доведено, що Україна порівняно з іншими країнами, не мала об'єктивних та суб'єктивних передумов для динамічної та послідовної модернізації партійної системи. Поряд з цим, аналіз основних принципів функціонування політико-владних інститутів України, особливостей функціонування політичних партій свідчить про низку суттєвих прорахунків, насамперед із боку законодавчої та виконавчої влади України, що спричинило поглиблення та загострення проблем модернізації товариства.
Description: Манзарук Д. С. Державні механізми формування партійних систем в умовах трансформації суспільства : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр»: спец. 281 "Публічне управління та адміністрування" / Д. С. Манзарук , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2021. - 12 с.
URI: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2047
Appears in Collections:Інститут державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Автореферат_Манзарук.pdf324.59 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.