груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2296
Title: Система на основі блокчейну для захисту наборів даних щодо стану пост- інсультних пацієнтів на віддаленій реабілітації.
Other Titles: магістерськa дисертацїя на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 124 «Системний аналіз»
Authors: Шурбін, В. О.
Keywords: Кафедра інтелектуальних інформаційних систем
магістерська робота
Журавська І. М.
блокчейн
пост - інсультні пацієнти
реабілітація
Issue Date: 2022
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: На сьогодні захист медичної облікової інформації представляє комплекс заходів, спрямованих на обмеження доступу до конфіденційної інформації, та включає засоби перевірки достовірності та цілісності інформації. Конфіденційною інформацією вважаться інформація про стан пацієнта, яка дозволяю прямим способом або опосередковано ідентифікувати пацієнта, до якого ця інформація відносіться, тобто, його персональні дані. В той же час, для проведення медичних заходив та аналізу стану пацієнта необхідне підтвердження цілісності та достовірності облікової інформації щодо пацієнта. Метою роботи є створення системи, яка дозволить пацієнту контролювати доступ до своєї облікової інформації, надавати доступ до інформації обмеженому колу осіб – постачальників медичних послуг. У світі спостерігається тенденція використання для захисту цифрових медичних карт технології блокчейн (сервіси MedRec ц США, Medicalchain у Великобританії, Guardtime в Естонії, тощо). Використання блокчейну може вивести облік медичних послуг на новий рівень, забезпечивши своєчасне оновлення даних і гарантію доступу тільки авторизованих лікарів. Блокчейн (англ. Blockchain) – це технологія розподіленого реєстру, яка використовується для запису транзакцій. Транзакції згруповані у блоки, та кожен наступний блок містить контрольну суму попереднього блоку. Такий підхід забезпечує цілісність реєстру та значно знижує можливість підробки транзакцій. При цьому, повна копія реєстру зберігається на багатьох комп’ютерах одночасно. В роботі використовується публічна платформа Ethereum для створення децентралізованих онлайн-сервісів на базі блокчейну; вона застосована для зберігання інформації щодо факту надання доступу до інформації пацієнта. Зазначений доступ надається через смарт-контракт між пацієнтом та сертифікованим постачальником медичних послуг. Розроблено додаткове програмне забезпечення для взаємодії пацієнта та постачальника послуг з обліковими даними пацієнта на основі метаданих, що зберігаються у блокчейні Ethereum. Для зберігання облікових даних пацієнта використовується система на основі технології IPFS для розподіленого зберігання інформації з додатковим шифруванням для забезпечення контролю доступу до облікових даних. IPFS (Inter-Planetary File System) – система розподіленого зберігання даних, яка використовує систему ідентифікації за вмістом та зберігає копію даних на кількох вузлах мережі однозначно. Це забезпечує захист даних від підробки та доступність у будь-якій момент часу. Запропонований підхід та програмне забезпечення доцільно використовувати для захисту наборів даних щодо стану пост-інсультних пацієнтів на віддаленій реабілітації, коли конфіденційні дані передаються від пацієнта до медичного працівника відкритими каналами зв’язку.
Description: Шурбін В. О. Система на основі блокчейну для захисту наборів даних щодо стану пост ‒ інсультних пацієнтів на віддаленій реабілітації : магістерська дисертація на здобуття освітнього ступеня «магістр» : спец. 124 «Системний аналіз» / В. О. Шурбін ; ЧНУ ім. Петра Могили. ‒ Миколаїв, 2022. – 72 с.
URI: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2296
Appears in Collections:Факультет комп'ютерних наук

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
607 Шурбін Владислав Олегович.pdf4.84 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.