груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/233
Title: Фактори динаміки ліквідності банків
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 072 «Фінанси, банківська справа та страхування»
Authors: Шпаковська, Є. О.
Keywords: автореферат
магістерська робота
Кафедра економічних наук
Верланов Ю. Ю.
банк з українським приватним капіталом,
ліквідність
ліквідність комерційного банку
нормативи НБУ
ризик ліквідності
внутрішні та зовнішні фактори
управління ліквідностю
Issue Date: 2019
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: Досліджено економічну сутність і значення «ліквідності банку» з метою формування однозначного розуміння цього поняття. Досліджено сучасні підходи, на яких ґрунтується визначення факторів ліквідності банків. Встановлено, що вітчизняні дослідження корелюють своїми результатами з дослідженнями закордонних авторів. Проведено систематизацію сучасних підходів до групування факторів ліквідності банків за авторами. Спираючись на попередні дослідження, здійснено частотний аналіз факторів ліквідності банків. Зазначено напрямки їх дії та подано головні внутрішні та зовнішні фактори, що мають прийматися до уваги під час управління ліквідністю банку. Визначено ознаки, які прямо чи опосередковано впливають на рівень ліквідності малого банку. Досліджено фактори, що формують ліквідність групи українських банків з приватним капіталом. Проведено аналіз динаміки показників ліквідності для групи банків з українським приватним капіталом за 2012-2017 рр.. Виявлено, що нормативи ліквідності встановлені НБУ і фактори, які включені для їх розрахунку з погляду безпеки, не враховують специфічні фактори для даної групи банків. Було встановлено, що саме в частині короткострокової ліквідності є найбільша загроза, так як цей показник визначає мінімально необхідний обсяг активів для забезпечення виконання своїх зобов’язань протягом одного року. З метою виявлення ступеня впливу факторів ліквідності банку на показник короткострокової ліквідності банків було побудовано за допомогою кореляційно-регресійного аналізу економіко - математичну модель на основі середніх за 2012-2017 рр. для 7 банків групи з приватним українським капіталом. Результати аналізу дали змогу визначити, що запропонована модель є значущою і адекватною. В результаті дослідження було виокремлено особливості вітчизняних банків з приватним капіталом та визначено специфічні фактори їх ліквідності. Визначено область використання результатів, встановлено їх відповідність дослідженням, що проводилися іншими авторами у попередні періоди, а також окреслено перспективи подальших наукових пошуків. Модель може бути рекомендована для практичного використання. Існує багато перспектив продовження дослідження в цьому напрямку, включення в модель більше специфічних факторів притаманних для групи банків з приватним українським капіталом.
Description: Шпаковська Є. О. Фактори динаміки ліквідності банків : автореф. дипломної роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр» : спец. 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» / Є. О. Шпаковська ; ЧНУ ім. Петра Могили. – Миколаїв, 2019. – 19 с.
URI: http://localhost:8080/jspui/handle/123456789/233
Appears in Collections:Факультет економічних наук

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Автореферат_Шпаковська.pdf367.02 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.