груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1035
Title: Семантико-синтаксичний, власне семантичний і комунікативний аналіз односкладних речень у творчості Ліни Костенко
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 035 «Філологія»
Authors: Кирилова, Д. В.
Keywords: автореферат
магістерська робота
кафедра української філології, теорії та історії літератури
Крутоголова Олена Вікторівна
односкладне речення
односкладність
двоскладність
головний член односкладного речення
комунікативний синтаксис
актуальне членування речення
Issue Date: 2020
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: У роботі проаналізовано односкладні речення у творчості Ліни Костенко на функціонально-семантичних засадах. Розглянуто історію дослідження односкладного речення. Проаналізовано еволюцію дослідницької парадигми у сфері синтаксису взагалі й односкладних конструкцій зокрема. Окреслено становлення формально-граматичного, структурно-семантичного й комунікативного напрямів дослідження, що сприяло уточненню поняття односкладності й розвитку синтаксичної теорії односкладного речення. Подане кількісне співвідношення означено-особових, безособових, інфінітивних, неозначено-особових, узагальнено-особових, номінативних, поезій з різними видами односкладних речень. Пояснено причини такої співвідносності з позицій жанрово-стилістичних. Досліджено особливості актуального членування односкладних речень, що дозволило глибше зрозуміти їхню специфіку всередині тексту. Визначено особливості стилістичних і комунікативних функцій односкладних речень у поетичній творчості Ліни Костенко. Розглянута кожна група з позицій актуального членування: як розташована тема щодо рематичної частини власне односкладного речення – в контекстуальній препозиції чи контекстуальній постпозиції). Виявлено, що, за умови виділення теми в ОР іменних конструкціях, рема виявляється у односкладних дієслівних конструкціях. З’ясовано, що використання односкладних конструкцій створює динамічність, тим самим, прискорюючи темп прочитання твору, що також відіграє велику роль у функціональному навантаженні речень. У роботі є вступ, два розділи, список використаної літератури та додаток.
Description: Кирилова Д. В. Семантико-синтаксичний, власне семантичний і комунікативний аналіз односкладних речень у творчості Ліни Костенко : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр»: спец. 035 «Філологія» / Д. В. Кирилова , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2020. - 17 с.
URI: http://localhost:8080/jspui/handle/123456789/1035
Appears in Collections:Інститут філології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
автореф. Кирилова.pdf410.33 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.