груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1671
Title: Сакральні жанри і концепти в ліриці Ліни Костенко
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 035 «Філологія»
Authors: Махоріна, Г. М.
Keywords: автореферат
магістерська робота
кафедра української філології та міжкультурної комінфкації
Даниленко Ірина Іванівна
Issue Date: 2021
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: Магістерська наукова робота присвячена з’ясуванню ролі, місця, особливостей змісту і поетики сакральних жанрів у ліричному дискурсі Ліни Костенко у зв’язку з особливостями світосприйняття поетеси. У вступі визначається актуальність теми та проводиться короткий огляд поставленої задачі. У першому розділі «Теоретичні аспекти філософської лірики Ліни Костенко» нами було розкрито поняття «філософська лірика» як тип поезії, що має свій предмет і структуру. Доведено, що симбіоз художнього й філософського мислення поетеси породив неповторні зразки філософської лірики. Визначено міфотворче начало, віддзеркалене в художній палітрі поетеси новаторською актуалізацією архетипів, широким спектром національних та інтертекстуальних символів, наративними структурами та структурами образності в розвитку. У другому розділі «Жанровий діапазон лірики Ліни Костенко» проаналізовано сакральні домінанти в ліриці Ліни Костенко; визначено релігійно-духовні мотиви лірики Ліни Костенко, пронизаної священним пророцтвом, сповненої містикою, магічними мотивами, таїнством, містерією, які неминуче ведуть до духовної трансформації ліричного героя. У третьому розділі «Сакральний дискурс у художньому сприйнятті Ліни Костенко: особливості адаптації» здійснено пошук у художньому тексті сакральних лексем-концептів та бачення перспективи набування ними нових семантичних і стилістичних значень, динаміки їх кристалізації й отримання нових функцій у цьому тексті, що дозволяє запримітити, окреслити багатомірну глибинність художнього тексту, побачити його відкритість та потенційну можливість нових смислових відчитувань. У висновках проводиться аналіз проведеної роботи та одержаних результатів.
Description: Махоріна Г. М. Сакральні жанри і концепції в ліриці Ліни Костенко : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр»: спец. 035 «Філологія» / Г. М. Махоріна , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2021. - 13 с.
URI: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1671
Appears in Collections:Інститут філології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Махоріна_aref.pdf400.17 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.