груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1831
Title: Вивезення та знищення українських культурних цінностей в роки Другої світової війни
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 032 «Історія та археологія»
Authors: Сабодаш, А. Л
Keywords: автореферат
магістерська робота
кафедра історії
Підберезних І. Є.
Друга світова війна
евакуація
СРСР
УРСР
культурні цінності
бібліотечні фонди
музеї
архіви
окупаційні війська
вивезення
знищення
втрата
реституція
Issue Date: 2021
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: У дипломній роботі досліджується стан та масштаби втратою Україною архівних та бібліотечних фондів, музейних цінностей та картинних галерей у період 1941-1945 рр. Основну увагу зосереджено на зникненні культурних цінностей у ході їх евакуації на схід СРСР у 1941 – 1942 рр., а також вивезенні їх німецько-фашистськими військами з окупованих територій УРСР. Доведено, що масові втрати культурних цінностей в період окупації території України в роки Другої світової війни спричинено дією кількох факторів: організованого вилучення, вивезення та знищення культурних цінностей як цілеспрямована політика на окупованій території України; дії представників військових та окупаційних адміністрацій як приховане мародерство на окупованій території; розграбування та знищення культурних цінностей внаслідок прямого мародерства військовослужбовців окупаційних військ, а іноді й органів місцевої влади при окупаційних адміністраціях. Визначено, що вивезенням культурних цінностей з окупованої УРСР займались Айнзацштаб, Крайове управління архівів, бібліотек та музеїв при Рейхскомісаріаті України; Вермахт; Міністерство іноземних справ; Науково-дослідне товариство «Спадщина», куратором якого був особисто Адольф Гітлер; група Кюнсберга. Доведено, що також до знищення культурних цінностей України опосередковано причетні не тільки фашистські загарбники, а й радянське керівництво того часу. Автор дійшов висновку, що основною проблемою залишається пошук та повернення культурної спадщини українського народу, втраченої у роки Другої світової війни.
Description: Сабодаш А. Л. Вивезення та знищення українських культурних цінностей в роки Другої світової війни : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр»: спец. 032 «Історія та археологія» / А. Л. Сабодаш , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2020. - 19 с.
URI: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1831
Appears in Collections:Факультет політичних наук

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Автореферат Сабодаш А..pdf466.85 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.