груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1832
Title: Насильницька депортація остарбайтерів із території УРСР до Німеччини
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 032 «Історія та археологія»
Authors: Становська, В. О.
Keywords: автореферат
магістерська робота
кафедра історії
Морозова О. С.
Вербування
депортація
«Іскра»
концентраційний табір
1941-1953 рр.
репатріація
Issue Date: 2020
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: У дипломній роботі досліджується примусова праця українських робітників у Німеччині у період Другої світової війни, яка досягла грандіозного розмаху і ввійшла в історію як нечуваний приклад масового використання рабської праці іноземців для становлення економіки монополістичного характеру всередині однієї держави. Основну увагу зосереджено на дослідженні процесу насильницького перевезення українців на примусові роботи та висвітленні системності роботи в найбільших концентраційних таборах Третього Райху, зокрема Аушвіц, Берген-Бельзен, Маутгаузен, Дахау, Бухенвальд, Флоссенбюрг та Майданек. Проаналізовано особливості створення систем інформування як різновиду руху опору проти німецького поневолення та досліджено нетипові види супротиву українців у концентраційних таборах Третього Райху. Досліджено пропагандистську діяльність угруповування «Іскра», яку проводили серед іноземних примусових робітників, розповсюджуючи інформацію про ситуацію. Проаналізовано наслідки примусової депортації населення УРСР німецьким командуванням, що мають міжнародний характер злочину, адже містить складові тотального винищення нації та антигуманності поводження стосовно особистості. Окрім того, висвітлено парадокс неможливості повернення українців на Батьківщину після війни через політичні суб’єктивні переконання радянського керівництва стосовно повернення остарбайтерів.
Description: Становська В. Насильницька депортація остарбайтерів із території УРСР до Німеччини : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр»: спец. 032 «Історія та археологія» / В. Становська , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2020. - 16 с.
URI: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1832
Appears in Collections:Факультет політичних наук

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Автореферат Становська В..pdf512.03 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.