груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2128
Title: Особливості зміни показників роботи серцево-судинної 3 системи на тлі компенсаторних реакцій наднирників у підлітків. –
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня магістр», спеціальність 227 «Фізична терапія, ерготерапія»
Authors: Гнатенко, В. Є.
Keywords: автореферат
Данильченко С. І.
фізична реабілітація
серцево-судинна система
глюкокортикоїди
компенсаторні реакції
хокеїсти 11-15 років
Issue Date: 2022
Publisher: ЧНУ ім. П. Могили
Abstract: Магістерська робота присвячена питанню дослідження вивчення особливостей глюкокортикоїдної, андрогенної функції кори надниркових залоз та серцево-судинної системи у хлопчиків 11-15 років, які займаються хокеєм із шайбою на льоду. Виявлено, що екскреція вільного кортизолу у спортсменів характеризується найвищими показниками в 11-14 років, до 15 років спостерігається її достовірне зниження при стабілізації пов'язаного кортизолу та збільшення екскреції метаболітів статевих гормонів.. Виявлено відносне уповільнення процесу статевого дозрівання хлопчиків-спортсменів, при цьому пубертатні перетворення глюкокортикоїдної функції кори надниркових залоз у них завершуються раніше, ніж у дітей контрольного класу. Встановлено, що більшість спортсменів 11, 12 і 13 років властивий симпатикотонічний варіант вихідного вегетативного тонусу (зниження моди, варіаційного розмаху і збільшення індексу напруги). Від 13 до 14 років зростає кількість ваготоніків, в 15 років вони становлять 100% із усіх обстежених підлітків. Встановлено, що функціональний стан серцевосудинної системи юних хокеїстів у спокої характеризується відносним збільшенням систолічного та діастолічного артеріального тиску в 11 та 12 років, загального периферичного опору судин із віком. Дозоване фізичне навантаження викликає переважно збільшення частоти серцевих скорочень за відсутності позитивного зсуву ударного об'єму крові (11,12 років). У всіх вікових групах підвищується середній гемодинамічний тиск, зростає або трохи знижується периферичний опір судин.
Description: Гнатенко В. Є. Особливості зміни показників роботи серцево-судинної системи на тлі компенсаторних реакцій наднирників у підлітків : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр» : спец. 227 «Фізична терапія, ерготерапія» / В. Є. Гнатенко , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2022. - 18 с.
URI: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2128
Appears in Collections:Факультет фізичного виховання та спорту

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Гнатенко.pdf554.89 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.