груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2143
Title: Метаболізм сполучної тканини у щурів різного віку та в умовах гіпокінезії
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня "магістр", спеціальність 091 «Біологія»
Authors: Глєбова, К. В.
Keywords: автореферат
Берегова Т. В.
фізична реабілітація
біологія
гіпокінезія
щури
сполучна тканина
метаболізм
сіалові кислоти
глікозаміноглікани
оксипролін
уронові кислоти
Issue Date: 2022
Publisher: ЧНУ ім. П. Могили
Abstract: У роботі проаналізовано сучасних стан питання щодо впливу гіпокінезії на розвиток метаболічних порушень в організмі, а також в експерименті здійснено вивчення динаміки та значення основних метаболітів, які характеризують стан сполучної тканини, в сироватці крові та сечі щурів різного віку за гіпокінезії. За результатами аналізу літературних джерел сформувати сучасне уявлення про вплив гіпокінезії на стан опорно-рухової системи та визначити основі механізми даного впливу. Встановлено основі біохімічні показники (глікопротеїни, сіалові кислоти, хондроїтинсульфати, фракції глікозаміногліканів в сироватці крові, а також оксипролін та уронові кислоти сечі), які можуть характеризувати стан сполучної тканини щурів в експерименті та проаналізовано методики їх визначення. Встановлено, що динаміка біохімічних маркерів крові, які характеризують метаболізм сполучної тканини, вказує на залежність змін показників від віку та тривалості гіпокінезії. Збільшення вмісту в крові хондроїтинсульфатів у щурів молодшої вікової групи за умов гіпокінезії може свідчити про адаптаційну реакцію з боку хрящової та кісткової тканин скелету, проте у старшій віковій групі за умов гіпокінезії зростання вмісту хондроїтинсульфатів може свідчити про вікові порушення. З’ясовано, що 30-добова гіпокінезія спричиняла суттєві порушення стану сполучної тканини, що віддзеркалювалось у змінах біохімічних показників сироватки крові експериментальних щурів та було пов’язано із змінами метаболізму основних біохімічних компонентів тканин хребтового сегменту – колагену і протеогліканів; характер цих змін був специфічний для кожного з компонентів та залежав від віку тварин. Підвищена екскреція оксипроліну була вираженої у тварин старшої вікової групи. У молодому віці особливістю адаптації до гіпокінезії віддзеркалювались у загальній метаболічній реакції, яка характеризувалась відповідною динамікою показників сечі. За рахунок порушень метаболізму компонентів органічного матриксу кісткової та хрящової тканини порушувалась нормальна екскреція оксипроліну. Таким чином, визначення у сироватці крові глікопротеїнів, сіалових кислот, фракцій глікозаміногліканів та хондроїтинсульфатів, можна представити в якості комплексу біохімічних тестів для оцінки порушень метаболізму сполучної тканини під час обмеження рухової активності організму.
Description: Глєбова К.В. Метаболізм сполучної тканини у щурів різного віку та в умовах гіпокінезії : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр» : спец. 091 «Біологія» / К. В. Глєбова , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2022. - 16 с.
URI: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2143
Appears in Collections:Факультет фізичного виховання та спорту

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Глєбова.pdf567.25 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.