груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1029
Title: Функцiонально-семантичний аналiз одоративної лексики в українськiй мовi
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 035 «Філологія»
Authors: Багно, О. М.
Keywords: автореферат
магістерська робота
кафедра української філології, теорії та історії літератури
Крутоголова Олена Вікторівна
одоратив
запах
семантика
сема
перцептив
лексико-семантичне поле
картина світу
модель побудови одоративних сполук
Issue Date: 2020
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: У роботi розглянуто рiзнобiчну природу номiнацiї одоративiв в українськiй мовi. Проаналiзовано способи манiфестацiї лексики на позначеня ольфакторних властивостей. Досліджено статус семи «запах» у лексичних значеннях слiв, її мiсце у семнiй iєрархiї. Визначено особливостi побудови та функцiонування моделей лексем-одоративiв та їхнiх корелятiв у художньому мовленнi. З’ясовано загальні особливості семантики назв запахів у сучасній українській мові та встановлено й виокремлено їхнє граматичне вираження в контексті художнього твору. Виявлено спiльнi i вiдмiннi риси функцiонування лексем iз семою «запах» та моделей побудови перцептивних сполук на хронологiчно дистанцiйованих етапах. Виокремлено семантичнi поля лексем-перцептивiв, що відображають особливостi їхньої лексико-семантичної деривації в художньому мовленні та моделi їхньої репрезентацiї, а також вiдображено семантичне поле у панорамному виглядi (iз врахуванням мiжзонної взаємодії). Аналiз засвiдчує еволюцiйнi змiни в глосарiї одоративiв художнього мовлення 60-х рокiв, 80-90-х рокiв та початку третього тисячолiття. Встановлено кiлькiсть функцiонування одоративiв на трьох етапах у межах кожного шару лексико-семантичного поля «запах» на основi квантитативного методу. Проiлюстровано наочно (у виглядi структури поля) функцiонування та розвиток лексем на позначення запаху у виглядi схематичного зображення семантичних полiв трьох аналiзованих етапiв. Простежено застосування чотирьох моделей побудови одоративних сполук на трьох етапах та започатковано тенденції нового варіювання структурних моделей, що становлять симбiоз декiлькох типових моделей iз вiдповiдними модифiкацiями.
Description: : Багно О. М. Функцiонально-семантичний аналiз одоративної лексики в українськiй мовi : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр»: спец. 035 «Філологія» / О. М. Багно , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2020. - 15 с.
URI: http://localhost:8080/jspui/handle/123456789/1029
Appears in Collections:Інститут філології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
автореф. Багно.pdf439.35 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.