груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1670
Title: Аналітизм синтаксичних форм на рівні простого речення
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня «магістр», спеціальність 035 «Філологія»
Authors: Булах, А. М.
Keywords: автореферат
магістерська робота
кафедра української філології та міжкультурної комінфкації
Островська Людмила Станіславівна
українська мова
аналітизм
аналітична синтаксична форма
головний член речення
другорядний член речення
детермінант
просте речення
Issue Date: 2021
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Abstract: Короткий зміст праці: У роботi розглянуто основні прояви синтаксичного аналітизму на рівні простого речення, зосереджених на формах головних членів і поширювачів речення. Було проаналізовано особливості розмежування явищ синтаксичного та морфологічного, синтаксичного та лексичного аналітизму. Розглянуто прийняті принципи ключових фундаментальних протиставлень синтетизму й аналітизму. Досліджено основні способи вираження головних членів речення і поширювачів (прислівних, детермінантних) і встановлено відповідне співвідношення найбільш і найменш поширених серед них. Було застосовано два основних підходи для проведення наукового дослідження – формально-граматичний і семантичний. Виявлено ступінь використання фразеологізму на позначення аналітичної одиниці, проаналізувавши для цього наукові статті сучасних мовознавців, монографії лінгвістів тощо. Виокремлено граматичні форми реалізації складених конструкцій разом із семантичним компонентом, а також засвідчено, що вибір конкретного морфологічного типу для вираження синтаксичної функції носить досить виважений і закономірний характер, і залежить це від багатьох факторів, починаючи від комунікативної стратегії мовця. Проілюстровано наочно (у виглядi діаграм) співвідношення способів вираження аналітичних головних членів і поширювачів простого речення. Було визначено типові формомоделі підметових, присудкових аналітичних сполук.
Description: Булах А. М. Аналітизм синтаксичних форм на рівні простого речення : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр»: спец. 035 «Філологія» / А. М. Булах , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2021. - 15 с.
URI: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1670
Appears in Collections:Інститут філології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Булах Анастасія.pdf404.29 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.