груші яблоко повидло
груші яблоко повидло
Please use this identifier to cite or link to this item: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2151
Title: Оцінка рухової активності суглобів та біохімічні маркери метаболізму кісткової і хрящової тканини за гонартрозу.
Other Titles: автореферат магістерської дисертації на здобуття освітнього ступеня "магістр", спеціальність 091 «Біологія»
Authors: Морозенко, Д. В.
Keywords: автореферат
Остапченко Л. І.
фізична реабілітація
біологія
гонартроз
щури
пацієнти
пелоїдотерапія
гіалуронова кислота
хондроїтинсульфати
Issue Date: 2022
Publisher: ЧНУ ім. П. Могили
Abstract: У роботі проведено оцінку стану колінних суглобів, визначено біохімічні маркери метаболізму кісткової та хрящової тканини в експериментальних щурів, а також у пацієнтів, хворих на гонартроз, до та після внутрішньосуглобового введення препарату гіалуронової кислоти. За результатами аналізу сучасної літератури щодо діагностики, лікування та профілактики гонартрозу визначено роль метаболічних порушень кісткової і хрящової тканини у перебігу гонартрозу, проведено оцінку впливу пелоїдотерапії на біохімічні маркери сполучної тканини в експерименті на щурах за остеоартриту колінного суглоба, здійснено оцінку результатів клінічного дослідження показників стану колінних суглобів у хворих на гонартроз; відслідковано динаміку клінічних характеристик стану суглобів та біохімічних маркерів крові і синовіальної рідини у хворих на гонартроз ІІ стадії до та після введення препаратів гіалуронової кислоти різної концентрації. Було встановлено, що застосування пелоїдотерапії призводило до зниження вмісту хондроїтинсульфатів у сироватці крові експериментальних тварин у порівнянні з відповідним терміном контрольної групи, що свідчить про сприятливий вплив пелоїдотерапії на обмін глікозаміногліканів. В умовах проведеної пелоїдотерапі було виявлено динаміку біохімічних показників стану сполучної тканини, яка свідчила про сприятливий вплив аплікацій пелоїду на колінні суглоби експериментальних щурів, що проявлялось у зменшенні запально-деструктивного процесу в хрящові тканині уражених суглобів. У пацієнтів з гонартрозом ІІ стадії спостерігається підвищення вмісту хондроїтинсульфатів та зниження рівня гіалуронової кислоти у синовіальній рідині, що вказує на присутність запально-деструктивного процесу у хрящовій тканині колінних суглобів та потребує консервативної терапії. Маркери запалення (глікопротеїни та IL-6) та деструкції (хондротинсульфати) у сироватці крові змінюються односпрямовано та свідчать про зменшення активності запального процесу після введення гелю гіалуронової кислоти, що підтверджується даними клінічного обстеження через 1 місяць після введення препарату. Результати повторного дослідження крові пацієнтів 1 групи вказують на більш високу ефективність гелю гіалуронової кислоти в концентрації 10 та 12 мг/мл, 2 групи – у концентрації 20 мг/мл, що підтверджується зниженням рівня глікопротеїнів, хондроїтинсульфатів та інтерлейкіну у пацієнтів.
Description: Морозенко Д. В. Оцінка рухової активності суглобів та біохімічні маркери метаболізму кісткової і хрящової тканини за гонартрозу : автореф. дип. роботи на здобуття освітнього ступеня «магістр» : спец. 091 «Біологія» / Д. В. Морозенко , ЧНУ ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2022. - 18 с.
URI: https://krs.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2151
Appears in Collections:Факультет фізичного виховання та спорту

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Морозенко.pdf635.18 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.